Stângace profesionistă, la propriu și la figurat

Mitingul și oamenii săi

Singurul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la mitingul de ieri este „scârbos”. Fiind partidul aflat la putere, să îți pui slugile din toată țara să își adune subordonații într-un protest grotesc împotriva „statului paralel” e de-a dreptul dezgustător. Bătrâni care au ieșit pentru prima dată din satul natal, copii de gimnaziu care habar nu au de ce se află acolo, oameni amenințați de șefi cu pierderea serviciului, pentru care pâinea de pe masă e mai importantă decât conceptele abstracte precum moralitatea… Toți au fost aduși cu japca să își arate sprijinul pentru denigrarea ideilor de separare a puterilor în stat, de meritocrație, de justiție.

Oameni cărora li s-au dat instrucțiuni clare ca nu cumva, poate poate, să își amintească de Decembrie ’89 și să facă vreo boacănă. Oameni cu liste de sloganuri de strigat în mâini, pentru că nu au creativitatea spontană necesară creării propriilor sloganuri și nici o înțelegere profundă a motivului din care se află acolo. Oameni care au copiat batjocoritor gestul simbolic al aprinderii luminilor făcut de protestatarii #rezist. Dar, în mod tragic, printre ei…

(Schimbare de cadru. Elevii ”celui mai titrat colegiu buzoian” sunt obligați, an de an, să semneze un regulament de ordine interioară. Nu fumați, nu înjurați, nu uitați că reprezentați colegiul oriunde v-ați duce și că ceea ce faceți în afara liceului poate avea repercursiuni în interiorul lui. Pentru a fi parte din Consiliul de elevi, candidații sunt obligați să semneze o declarație de neapartenență politică.

Până acum, totul bine. Să amesteci politica și educația nu e, evident, o idee bună. Ai crede, deci, că la fel stă treaba și când vine vorba de profesorii și de conducerea colegiului: și dumnealor au datoria de a reprezenta valori precum demnitatea, spiritul critic și dreptatea, de a fi modele pentru elevii pe care îi formează.)

În mod tragic, printre ei s-a aflat directorul adjunct al Hasdeului (care este, culmea, profesor de științe sociale). Predă economie, filosofie, logică, deci înțelege starea actuală a României și motivația din spatele mitingului. A fost adus probabil cu unul din autobuzele ce trebuiau să asigure transportul public în Buzău. A fost păzit de polițiștii și de jandarmii care se luau, opt contra unu, de o tânără de la USR care strângea semnături acum câteva zile în Gara de Nord. A fost unul din cei ce au lăsat în urmă, azi noapte, o Piață a Victoriei tristă, murdară, învinsă.

Și pe lângă dumnealui, cine știe câți alții? Câți oameni care văd cum România e pusă pe butuci, dar stau de partea PSD-ului pentru a prinde, și ei, o bucățică din proverbialul ciolan ce va să cadă de la masa mustăciosului și a motostivuitoarelor sale? Asta este, pentru mine, cea mai scârboasă parte a circului de ieri: faptul că oameni care ar trebui să aibă coloană vertebrală nu sunt doar reduși la tăcere, ci trec de bună voie de partea nepotrivită a luptei pentru România.

Sursa foto


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.